Kitap Adı: Filistin’e Musevi Göçü ve Siyonizm (1880 – 1914)
Yazar: Ömer TELLİOĞLU
İlk Baskı Yılı: 2018
Sayfa Sayısı: 314
Yayınevi: Kitabevi
“Bu çalışma ile Filistin’e Yahudi göçünün ve Filistin arazilerinin el değiştirmesinin ne şekilde gerçekleştiği, bütün bu olaylara karşı Osmanlı idaresinin tavrının ne olduğu, Kudüs mutasarrıfları ve Beyrut valilerinden, en alt kademedeki memurlara kadar mahalli idareciler ile Filistin’e yerleşmeye çalışan Siyonistler arasında ne gibi yolsuzlukların cereyan ettiği ve bölgeden yükselen şikâyetler ile ellerinden arazileri alınan arazi sahiplerinin bu şikâyetlerine karşı hangi işlemlerin yapıldığı gibi konular Osmanlı arşiv belgeleri ışığında aydınlatılmaya çalışılmıştır.
Filistinliler arazilerini gönüllü olarak mı Siyonistlere satmıştır? Sultan II. Abdülhamid Filistin’de Yahudilere arazi satılmasını engelleyebilmiş midir? Abdülhamid’e rağmen 450 bin dönüm arazi nasıl Siyonistlerin eline geçmiştir? Ve yine ona rağmen bu arazilerde kurulan kolonilere binlerce kaçak Yahudi göçmen nasıl iskân edilebilmiştir?
Theodor Herzl Siyonizm hareketinin gerçek babası mıdır? Yahut o sadece daha önce de saraya projeler sunmuş aracıların sonuncusu mudur?
Kısacası okuyucu bu kitapta Siyonizmin ve Filistin meselesinin tarihi kökenlerini bütün ayrıntılarıyla bulacak, günümüze kadar devam eden bu mesele hakkında derinlemesine fikir sahibi olacaktır.”